Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus


Milline on hea koduleht?

Hea kodulehe peamisteks omadusteks on kättesaadavus, juurdepääsetavus, selgus, õpitavus, usaldusväärsus, asjakohasus. Neid omadusi on vaja selleks, et veebilehe kasutajal oleks lihtsam ja mugavam koduleheküljega läbikäia. Ettevõtja omanikuna on kodulehekülje välimus ja selle kasutatavus esikohal. Halb koduleht tähendab väiksemat sissetulekut ja vähem sõbralt sõbrale reklaami. Järgmiseks vaatame ühte näidet heast kodusleheküljest:

Natukene disaninst üldiselt:

Tänapäeva kodulehe võtmesõnaks võiks olla minimalistlikkus. Ei ole vaja toppida sada pilti ja teha üldpilt nii kirjuks kui võimalik, vaid paarist teemakohasest pildist täitsa piisab. Loetuvust mõjutavad näiteks tektsi paigutus ja font. Mõni font võib välja näha hirmusilus, kuid kui seda pole nii lihtne lugeda, siis pigem liigu järgmise fondi juurde, mida on lihtsam lugeda ja samas läheb kokku lehekülje teemaga.

Esialgne arvamus leheküljesst on üsna tähtis - kui leht ei näe välja piisavalt usaldusväärne ja lihtsasti loetav, siis liigutakse järgmise konkurendi leheküljele, mille üldpilt on tunduvalt parem. Õigest informatsioonist ainu ei piisa kliendi jaoks. Kõigepealt tuleks võita kliendi usaldus. Selleks peab lehel paiknema informatsioon ka ettevõttest endast. Samuti ei tohi eksida kirjavigadega - tekst peab olema lihtsatsi loetav ja korrektne. 

Näitena toodud kodulehel on ilusad teemakohased pildid, lihtne disain, loetav font ja soojad toonid. Sellse kodulehekülje disaniga ei teki küsimustki, kas tegemist on usaldusväärse ettevõttega või mitte.

Pildil olev näidiskoduleht asub siin!

 Näide halvast kodulehest

Halva kvaliteediga pildid, neoonsed värvid, fake pildid, mittekohane tekst on suur "turn-off" kliendi jaoks. Selle kodulehekülje puhul on liiga palju informatsiooni ühel leheküljel. Samuti eelnevalt mainitud negatiivsed omadused esinevad ka selle kodulehel. Parem versioon sellisest kodulehest võiks olla osta.ee. Kodulehte vaadates ei saa öelda, et tegemist on usaldusväärse lehega. Samuti koduleheküljest on väga raske aru saada.

Pildil olev koduleht asub siin!

Kasutatud kirjandus:

Principles of Website Usability | 5 Key Principles Of Good Website Usability (crazyegg.com)

6 Differences Between Good and Bad Web Design (Upd: 2021) - Weblium Blog


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Teistmoodi IT

IT-juhid

Arendus- ja ärimudelid